Studia stacjonarne: 1,5 roku (3 semestry).
Studia niestacjonarne: 2 lata (4 semestry).
Kierunek studiów zarządzanie i inżynieria produkcji ma charakter interdyscyplinarny i łączy przygotowanie inżynierskie z dziedziny budowy i eksploatacji maszyn z przygotowaniem w zakresie organizacji i zarządzania, prawa, finansów i technik informatycznych.
Studia 2-go stopnia, wykorzystując bardziej zaawansowany aparat matematyczny i nowoczesne metody (także informatyczne), poszerzają wiedzę i umiejętności w kierunku prowadzenia zaawansowanych analiz z różnych dziedzin zarządzania przedsiębiorstwem i inżynierii jakości.
Absolwenci studiów II stopnia uzyskują stopień magistra inżyniera w specjalnościach:
- inżynieria jakości,
- logistyka przemysłowa,
- Lean Management (tylko studia stacjonarne).
Inżynieria jakości
Absolwenci są przygotowani do pełnienia funkcji menadżerów zarządzania i organizacji produkcji. W procesie kształcenia przygotowani są do zarządzania przedsiębiorstwami w oparciu o podstawy wiedzy inżynierskiej oraz informatycznej.
Nieodłącznym składnikiem tej wiedzy jest umiejętność określana jako zarządzanie systemami produkcyjnymi ze znajomością metod i technik zarządzania, a także zarządzania finansami przedsiębiorstw, zasad marketingu i zarządzania kadrami.
Poza wiedzą podstawową wynikającą z kierunku studiów zdobywają przygotowanie w zakresie modeli sterowania i zarządzania jakością, dokumentacji systemów i laboratoriów zgodnie z normami ISO, a także certyfikacji wyrobów, personelu i systemów.
Przygotowanie absolwentów umożliwia podjęcie pracy w dziedzinie zarządzania i sterowania jakością, a w szczególności na stanowiskach pełnomocników ds. jakości, kontroli jakości oraz menedżerów i auditorów jakości.
Logistyka przemysłowa
Absolwenci tej specjalności są przygotowani do pełnienia funkcji menedżerów zarządzania i organizacji produkcji, szczególnie w obszarze odpowiedzialności za prowadzenie właściwej logistki produkcji, optymalizacji procesów produkcyjnych.
W procesie kształcenia przygotowywani są do zarządzania przedsiębiorstwami w oparciu o podstawy wiedzy inżynierskiej, technicznej i technologicznej oraz informatycznej, uwzględniającej w szczególności takie zakresy tematyczne jak zarządzanie logistyczne w produkcji, modelowanie i symulacja procesów logistycznych, gospodarka magazynowa i logistyka odpadów.
Nieodłącznym składnikiem tej wiedzy jest umiejętność określana jako zarządzanie logistyką produkcji i łańcuchem dostaw poprzez analizę systemową i procesową w powiązaniu ze znajomością metod optymalizacji, układów sterowania, zarządzania jakością, finansami przedsiębiorstw, zasad controllingu w logistyce oraz zarządzania zasobami ludzkimi.
Poza wiedzą podstawową wynikającą z kierunku studiów absolwenci zdobywają przygotowanie w zakresie projektowania i optymalizacji procesów logistycznych.
Przygotowanie absolwentów umożliwia podjęcie pracy w logistyce produkcji, a w szczególności na stanowiskach specjalistów logistyki produkcji, logistyków ds. planowania produkcji.
Lean Management (tylko studia stacjonarne)
Cel studiów: zdobycie wiedzy i praktycznych umiejętności z zakresu doskonalenia procesów biznesowych, ze szczególnym uwzględnieniem procesów produkcyjnych.
Do kogo studia są adresowane: studia kierowane do absolwentów kierunków inżynierskich, w szczególności osób, które zamierzają pełnić funkcję: inżyniera procesu, specjalisty lub kierownika Lean Management, kierownika produkcji, lidera zmian, kierownika projektu oraz osób, które chcą uzupełnić wiedzę i umiejętności z zakresu doskonalenia procesów.
Wiedza, umiejętności i kompetencje absolwenta:
- analiza i optymalizacja procesów biznesowych,
- dobór i praktyczne zastosowanie odpowiednich metod i narzędzi Lean Management,
- modelowanie i doskonalenie procesów biznesowych, ze szczególnych uwzględnieniem procesów produkcyjnych,
- umiejętność logicznego myślenia (łączenie faktów, diagnozowania problemów, odnajdowania powiązań w pojawiających się problemach produkcyjnych, rozwiązywania problemów),
- umiejętność efektywnego użycia narzędzi do rozwiązywania problemów,
- umiejętność uczenia się - otwartość na zmiany i współpracę,
- zarządzanie pracą własną i zespołem,
- kompetencje miękkie (odpowiedzialność, precyzja, otwartość na zmiany, umiejętności negocjacyjne).